Головна

/

Новини

/

БОГОСЛУЖІННЯ НЕДІЛІ 12-Ї ПІСЛЯ ПʼЯТИДЕСЯТНИЦІ

БОГОСЛУЖІННЯ НЕДІЛІ 12-Ї ПІСЛЯ ПʼЯТИДЕСЯТНИЦІ

15.9.2024

15 вересня 2024 року, у Неділю дванадцяту після Пʼятидесятниці, Божественну літургію очолив настоятель парафії протоієрей Віталій Горзов. 

Після Євангельського читання отець Віталій звернувся до присутніх зі словом проповіді, у якому, серед іншого, сказав наступне: 

«Історія багатого юнака, яку нам сьогодні пропонує до уваги Євангельське зачало, піднімає декілька ключових питань для нашого духовного життя: 

По-перше, що є нашим багатством?

Мова не обов'язково про матеріальні речі. Для кожного з нас це може бути щось інше — кар'єра, статус, комфорт, стосунки чи навіть гордість. Те, що ми ставимо на перше місце в житті, те, на що покладаємося більше, ніж на Бога. Історія багатого юнака показує, що навіть добрі і благородні речі можуть стати для нас пасткою, якщо ми тримаємося за них більше, ніж за Господа.

По-друге, як ми реагуємо на заклик Христа?

Іісус Христос не закликає кожного продати все своє майно, але Він закликає кожного залишити те, що перешкоджає повній нашій відданості Йому. Юнак прагнув досконалості, але не був готовий зробити радикальний крок заради Царства Божого. Чи готові ми відповісти на заклик Христа? Чи готові ми жертвувати тим, до чого ми так прив'язані, якщо цього вимагає наша віра?

По-третє, наше спасіння — це дія Бога, а не наша заслуга.

Іісус Христос сьогодні сказав, що «легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже» (Мф. 19:24). Цими словами Христос нагадує нам, що наше спасіння не залежить від того, що ми маємо або що ми робимо. Його не можна заслужити добрими справами або багатством. Спасіння — це дія Бога. Тільки тоді, коли ми визнаємо свою залежність від Бога і Його милосердя, ми можемо увійти в Його Царство». 

Традиційно після закінчення богослужіння настоятель парафії привітав іменинників з Днем народження.